Sıvı yakıtların yakılması için sis haline getirilip hava ile karıştırılması gerekir.

Fuel oil çok az uçucu bir yakıt olduğundan ısıtılıp basınçlı olarak püskürtülmesi gerekmektedir. Fuel oil no.4 yakıt son noktada 90° C kadar, fuel oil no.6 yakıt son noktada 130° C kadar ısıtılmalıdır.

Yakıtların püskürtülerek hava ile karıştırılmasını ve yakılmasını sağlayan araçlara brülör denir.

Brülörlerde yakıt 15-25 bin basınçla ocak içine püskürtülmelidir. (brülör imalatçısı firmanın tavsiye ettiği değere göre ayarlanmalıdır.)

Yaklaşık olarak 1 kg fuel oili yakmak için 11 m³ hava gerekmektedir. Biz hava miktarını hava fanı hava girişinde bulunan klâpelerin açıklığını ayarlayarak istediğimiz miktarda tutarız.

Brülörün Başlıca Parçaları

  1. Brülör gövdesi : brülör parçalarını üzerinde taşır.
  2. Elektrik motoru : Vantilatörü ve yakıt yağı pompasını çalıştırır. Dakikada 1400 veya 2800 devirli olabilir. Yüksek devirli olanlar karşı basınçlı kazanlara daha uygundur.
  3. Vantilatör ve Hava Ayar Klâpesi : Vantilatör yanma için gereken havayı kazan içine gönderir. Hava klâpeleri hava miktarını ayarlamakta kullanılır.
  4. Yakıt Yağı Pompası : Yakıtı yüksek basınçlı memeye basar. Bu pompalar dişli pompalardır. Debileri yani bastıkları yakıt miktarı az yüksek basınçlıdırlar.
  5. Yakıt Yağ ısıtıcıları : elektrikli rezistanslardan yararlanılarak yakıtın ısıtılmasında kullanılırlar. ısıtılacak sıcaklık derecesi üzerindeki termostattan ayarlanır. brülörden önceki ısıtıcıda 50-60° C brülörden sonra yakıt cinsine göre fuel oil no.4 90 °C ta fuel oil no.6 130 °C ta ayarlanmalıdır.
  6. Ateşleme Trafosu : 220 volt olan elektriği 10.000 Volta çıkararak çakmaklar (elektrotlar) için gerekli yüksek voltajı sağlar.
  7. Fotosel : Fotosel kazan içinde yanma olup olmadığını kontrol eder. Alev söndüğünde kazan içine yakıt gönderilmesini engeller. brülör üzerinde alevi görebileceği bir noktaya takılmıştır.
  8. Turbülatör : Havaya yön vererek yakıt ile havanın iyice karışmasını sağlar.
  9. Beyin : brülörün çalışmasını sağlayan ve çalışmasını denetleyen elektronik elemandır. brülörlerin belirlenen sıra içinde çalışmasını sağlar
  10. Brülör Memesi : Yakıtın püskürtülerek hava ile karıştırılması için kullanılırlar.Memelerin üzerinde iki rakam vardır. Bunlardan biri yakıtın 7 bar basınçta püskürttüğü yakıt miktarını galon olarak verir. ikinci rakam ise püskürtme açısını bildirir. Püskürtme açıları 30°, 45°, 60° ve 80° şeklindedir. 1 galon yaklaşık 4,5 lt’ dir. Meme açısı küçük seçilirse alev boyu büyük, alev çapı küçük olur. Meme açısı büyük seçilirse alev çapı büyük, alev boyu küçük olur. Memeler belirli periyotlarla yağ sökücü veya mazot ile temizlenmelidir. Bu hizmeti fabrikanın yetkili olarak görevlendirdiği brülör servisi hizmeti veren firmalardan alabilirsiniz.
  11. Elektrikli Çakmak (Ateşleme Elektrotları) : Yakıt hava karışımının tutuşturulması için gerekli kıvılcımı sağlarlar. Çakmaklara gerekli elektrik ateşleme trafosundan gelir. Yakıt ateşlendikten sonra fotosel elektrotlara giden elektriği keser. Elektrot ayarları yapılırken şu hususlara dikkat edilmelidir : iki elektrot arası 4-5 mm. kadar olmalıdır. Elektrot uçları meme ucundan 3-4 mm. uzak olmalıdır.Elektrotlar meme deliğinden 5-6 mm. yukarıda olmalıdır.

Baymak Kazan Servisi Telefon

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • two + three =