Isıtma soğutma sektöründe faaliyet gösteren ve baymak yetkili brülör servisi olarak hizmet verdiğimiz brülörler belirli miktarda hava ve yakıtın istenilen oranda karıştırılarak ilk ateşlemeyi ve sürdürülebilir yanmayı sağlayan cihazlardır. Kullanılacak kazana ve altyapıya göre kapasiteleri değişmekte olup, Kabaca brülör parçalarını saymak gerekir ise; Gövde, Elektrik Motoru, Elektrik Panosu, Fotosel, Servo Motoru, Ateşleme Trafosu, Yakıt Pompası, Fan motoru, Trübülatör, Elektronik gövde (beyin), Prosestat, Brülör Memesi, ve Ateşleme elektrotlarından oluşmaktadır.
Piyasa da birden fazla brülör çeşidi olmakla birlikte, yakıt cinsine göre sıvı yakıtlı ve gaz yakıtlı brülörler ilgi alanımıza girmektedir. Çok katlı binaların apartman dairelerinde bu 2 çeşit brülörü görmeniz mümkün. Sadece kış aylarında kullanılmayıp, altyapının mevcut olması halinde yaz kış sıcak su elde etmek içinde brülör yanma işlevini gerçekleştirebilir. Baymak doğalgaz yakıtlı brülörler üretmekte olup, analiz servis olarak üretilen ve kullanılmakta olan bu cihazlara Baymak brülör yetkili servis hizmeti vermekteyiz.
Apartmanlarımızın ortak alanlarında konumlu bu cihazları aktif olarak kullanmak durumundayız, ancak hiç beklemediğimiz bir anda arızaya geçerek apartman sakinlerini mağdur edebilirler. Netice itibari ile elektronik ve mekanik cihazlar olduklarından yılın belli aralıklarında bakım yapılmaları gerekmektedir. Brülör bakımı periyodik olarak yılda bir defaya mahsus olmak üzere mevsim geçişlerinde baymak yetkili brülör servisi tarafından yaptırılmalıdır. Brülör bakımın talep edildiğinde öncelik olarak ekiplerimiz tarafından kazan dairelerinize keşif yapılarak brülörün model ve kapasitesi hakkında bilgi sahibi olunur. Akabinde ise sizin ve firmamızın uygun olduğu bir güne randevu verilerek brülör bakımı için anlaşılır.
Brülör bakımı zorunlu değildir, ancak kesinlik ile gereklidir. Bakım yaptırmasanız da teknik bir arıza mevcut değil ise brülörünüz çalışmaya devam eder. Ama kışın en sert şartlarında hiç beklenmeyen bir zamanda arızaya geçme yada parçasının bozulma ihtimali yüzdesel olarak artar. Bakım esnasında brülör cihazınızda deforme olmuş, arızalanması muhtemel parçalar yetkili servisimiz tarafından sizlere bildirilerek talep etmeniz halinde bozulmadan, ama bozulma ihtimali olan parçalar yenisi ile değiştirilir. Brülör bakımı nasıl yapılır sorusuna ise;
- Öncelik ile brülörler alım gücü yüksek yani pahalı cihazlardır bu yüzden bulundukları alan mutlaka temiz tutulmalıdır.
- Her kazan dairesinde bulundurulması gereken, tel fırça, süpürge vb araç gereçler hazır bulundurulmalıdır.
- Sıcak su geçişlerinin sağlandığı borular ve vanalardan su kaçakları var mı kontrol edilir. Brülör ile su hiçbir şekilde temas etmemelidir.
- Brülörün yanma işlevini gerçekleştirdiği kazan içi, yanma odaları tel fırça ile kurumlardan arındırılmalıdır.
- Gaz kanaları, kompresör yardımı ile titizlik ile temizlenmelidir.
- Yanma odası ( ocak içi) kontrol edilerek delik, kırık tuğla, sızma vb. var mı kontrol edilmelidir. ( enerji sarfiyatının yanında çok ciddi tehlikelere neden olabilir)
- Baca temizliğinin 6 ayda bir yapılması gerektiği yetkililere şifahen bildirilir.
- Gaz valfi filtresi tozlardan arındırılarak temizlenir.
- Brülör memeleri zımparalanır Meme deliğinin tıkalı olmadığı teyit edilir, iğne gibi sivri maddeler kullanılmamalıdır. Zira kulak zarı gibi olan memeye zarar verilebilir.
- Fotosel temizlenir
- Brülör fan motoru temizlenerek, doğru yöne dönüp dönmediği kontrol edilir.
- Elektrik panosu kontrol edilir.
- Gaz ve hava ayarları kontrol edilerek, sürdürülebilir yanma sağlanır.
- Baca gazı analizi yapılarak değerler kontrol edilir, çıktıları yetkililer örnek olarak verilebilir.
- Elektrotlar zımparalanır, gerek görülmesi durumunda değiştirilir.
- Çalışır vaziyette ancak deforme olmuş parçalar yetkiliye bildirilerek yenisi ile değiştirilmesi talep edilir.